توضیحات
تور تاجیکستان تاج تراول
تاجیکستان یکی از کشورهای آسیای میانه محسوب میشود. کشور تاجیکستان از جنوب و شمال با افغانستان و قرقیزستان و از خاور و باختر با چین و ازبکستان همسایه است. تاجیکستان هیچ راهی به آبهای آزاد ندارد. کوهستانی بودن، بارش فراوان و منابع آب فراوان از ویژگیهای جغرافیای این کشور است. تاجیکستان در بین کشورهای آسیا میانه کمترین مساحت را دارد اما به خاطر ارتفاع این کشور و کوهستانی بودن آن بلندترین کوههای آسیای میانه در تاجیکستان است. جمعیت کل کشور تاجیکستان حتی از جمعیت شهر تهران کمتر است!
پایتخت کشور تاجیکستان شهر دوشنبه است که تا ۸۰ سال پیش دهکدهٔ کوچکی بوده. از آنجایی این شهر محل برگزاری بازارهای محلی بسیاری در تاجیکستان بوده و از دیرباز روزهای دوشنبه بازار بزرگی در آن برپا بوده؛ نام آن را “دوشنبه” گذاشتند و به خاطر نقش تجاریاش در تاجیکستان به عنوان پایتخت انتخاب شد. تاجیکستان از لحاظ پهناوری در بین کشورهای جهان رتبه 95ام و ازلحاظ جمعیت رتبه 98ام است. تاجیکستان سال 1370 بعد از فروپاشی شوروی مستقل شد.
تاریخچه تاجیکستان
سرزمین سغد باستان که سرزمین کنونی تاجیکستان را دربر میگیرد، در زمان داریوش یکم به جزئی از امپراتوری هخامنشی تبدیل شد . پس از یورش اسکندر مقدونی، تاجیکستان به ترتیب جزئی از پادشاهیهای سلوکی، دولت یونانی باختر، تخارستان، کوشانیان، ساسانیان، هفتالیان و خیونان بود.
در سال ۷۱۵ میلادی (در زمان امویان)، این سرزمین به تصرف عربها درآمد و مردم تاجیک دین اسلام را پذیرفتند. پس از اسلام تاجیکستان تبدیل به مهد زبان فارسی دری و فرهنگ و علوم گوناگون شد.
در سدهٔ دهم میلادی، سامانیان اولین حکومت مستقل ایرانی پس از اسلام در این منطقه تشکیل شد. پس از سقوط سامانیان با اتحاد غزنویان و قراخانیان پس از تاجیکستان به ترتیب جزئی از حکومتهای قراخانیان، خوارزمشاهیان، ایلخانان مغول و تیموریان شد. پس از سقوط تیموریان تا سدهٔ نوزدهم میلادی حکومتهای مختلف ازبک کنترل این سرزمین را در دست داشتند، البته نادر شاه افشار پادشاه ایران برای دورهٔ کوتاهی آن را به تصرف خود درآورد. در سدهٔ نوزدهم شمال تاجیکستان (خجند) جزئی از خانات خوقند، و جنوب تاجیکستان جزئی از خانات بخارا بود. خانات بخارا در سال ۱۲۴۵ خورشیدی (۱۸۶۶ میلادی)، و خانات خوقند در سال ۱۲۴۷ (۱۸۶۸ میلادی)، زیر سلطهٔ روسیه تزاری درآمدند..
پس از انقلاب اکتبر، تاجیکستان ابتدا بخشی از جمهوری ازبکستان در اتحاد جماهیر شوروی بود تا اینکه در سال ۱۳۰۷ (۱۹۲۸ م)، جمهوری سوسیالیستی شوروی تاجیکستان به عنوان جزئی از اتحاد جماهیر شوروی) تشکیل شد. پس از فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی، در سال ۱۳۷۰ (۱۹۹۱)، تاجیکستان به استقلال دست یافت.
کمی پس از استقلال تاجیکستان در سال ۱۳۷۰ (۱۹۹۱ میلادی)، جنگ داخلی پنج ساله بین دولت تحت حمایت مسکو و مخالفان اسلامگرا (به رهبری عبدالله نوری) درگرفت.
در این جنگ، بیش از ۵۰ هزار نفر کشته و بیش از ۷۰۰ هزار نفر بیخانمان شدند. در سال[۱۳۷۶ (۱۹۹۷ (میلادی) با وساطت سازمان ملل متحد، پیمان صلح به امضای دو طرف رسید.
زبان مردم تاجیکستان
زبان رسمی کشور فارسی تاجیکی است، اگرچه زبان روسی گسترهی بازرگانی و حکومتی دارد. در سال ۱۳۰۷ خط تاجیکستان از فارسی به لاتین تغییر کرد و در دهه ۱۳۲۰ نیز این بار خط سیریلیک (روسی) برای نگارش فارسی تاجیکی رسمی شد. این تغییر خطها از عربی به لاتین و سیریلیک به اجبار و به دستور سران شوروی در همهی جمهوریهای مسلمان شوروی برای بریدن ارتباط آنها با گذشتهشان انجام شد.
مردم و فرهنگ تاجیکستان
مردم تاجیکستان از پوشش بسیار زیبایی استفاده میکنند و حجاب کشور تاجیکستان بسیار پوشیده و شاد است، استفاده از لباسهای زیبا و همینطور پیراهنهای بلند در این کشور بسیار دیده میشود. لباسهای سنتی بخشی از پوشش مردم تاجیکستان محسوب میشود و از این نظر بسیار مشابه با مردم ایران هستند.
در فرهنگ مردم کشور تاجیکستان مهماننوازی بسیار دیده میشود، رفتار با توریستها بینظیر است و همیشه دعوت به داخل منزل میشوند به افراد سوغاتیهای زیبایی نیز داده میشود به طور کلی در فرهنگ مردم این کشور دیده شده است که اغلب برای تحصیل کودکان ارزش زیادی قائل هستند.
ورزش بخشی از فرهنگ مردم تاجیکستان است و افراد ورزش کردن را بخشی از رویکردهای دقیق و صحیح میکنند.
مردم تاجیکستان اعم از بانوان و آقایان همگی مشغول به کار و فعالیت هستند کار در تاجیکستان به طور کلی براساس جدیدترین ارزیابیهای دولت مشخص میشود. آقایان در این کشور به شغلهای دشوار و بانوان به شغلهای هنری مشغول هستند. کودکان از سن کم زندگی مستقل را یاد میگیرند.
غذاهای معروف تاجیکستان
کشور تاجیکستان میزبان مردمی با فرهنگ است و از دیرباز زادگاه فرهنگ های باستانی متنوعی بوده است. این کشور تاریخ پر فراز و نشیبی به خود دیده و از جنگ های مختلفی جان سالم به در برده است.
برای افرادی که عاشق بررسی فرهنگ های مختلف و کاوش زندگی مردمان آسیای میانه هستند تاجیکستان یک مقصد منحصر به فرد خواهد بود. یکی از عناصری که فرهنگ مردم این کشور را بهتر از هر چیزی به تصویر می کشد غذاها و دسرهای محلی است که در این منطقه سرو می شود.
سمبوسه
سمبوسه یکی از پیش غذاهای معروفی است که مردم تاجیکستان به بهترین شکل ممکن آن را طبخ می کنند و در اختیار مهمانان خود می گذارند. سمبوسه ای که در این ناحیه سرو می شود مثلثی شکل است و داخل آن با موادی همچون گوشت و سبزیجات پر می شود.
اگر گیاهخوار هستید و می خواهید جلوی مصرف گوشت قرمز را بگیرید، می توانید سمبوسه هایی که با کدو و سایر سبزیجات پر شده اند را هم سفارش دهید. اگرچه برخی ها سمبوسه را به عنوان یک غذای کامل می شناسند، اما بیشتر افراد محلی آن را به عنوان پیش غذا سرو می کنند.
اوشی پلو
یکی دیگر از غذاهای معروفی که طرفداران زیادی در کشور تاجیکستان دارد اوشی پلو است. اوشی پلو از گوشت، هویج، پیاز، برنج و ادویه های مختلف به دست می آید و طعم بی نظیری دارد. اگر به تاجیکستان سفر کردید حتما این پلوی خوشمزه را که در رستوران های محلی سرو می شود امتحان کنید.
نان تاجیکی لیپیوشکا
یکی دیگر از پیش غذاهایی که در کشور تاجیکستان سرو می شود نانی خوشمزه به نام لیپیوشکا است. برای اینکه بتوانید این نان تاجیکی را درست کنید به مواد زیادی نیاز نخواهید داشت. کافی است کمی آرد، خمیرمایه، آب ولرم، شیر و نمک در دسترس داشته باشید تا بتوانید این نان خوشمزه را که به تنهایی یا به همراه غذاهای مختلف سرو می شود را در خانه هایتان طبخ کنید.
حلوای تر
حلوا در میان مردمان تاجیکستان از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است. زمانی که به این کشور سفر می کنید با دسرها و پیش غذاهای مختلفی رو به رو خواهید شد، اما هیچ چیز جای حلوا را در این ناحیه نمی گیرد. کافی است برای یکبار هم که شده حلوای این کشور را امتحان کنید تا متوجه شوید این حلوا با حلواهایی که در سایر نقاط جهان طبخ می شود تفاوت های زیادی دارد.
نیشالو
یکی دیگر از دسرهایی که جایگاه ویژه ای در میان مردم تاجیکستان دارد نیشالو است. نیشالو جزء غذاهای شیرین و دوست داشتنی این ناحیه به حساب می آید و با شکر، سفیده تخم مرغ هم زده و گیاهی به نام soaproot به دست می آید.
شیر چوی
برای افرادی که عاشق دسرهای آماده شده با شیر هستند این نوشیدنی خوشمزه می تواند یک انتخاب بی نظیر باشد. شیر چوی در صبحانه ای که در منطقه پامیری تاجیکستان سرو می شود نقش بسیار مهمی دارد.
این نوشیدنی لذیذ و منحصر به فرد از موادی همچون شیر، آب، چای، کره و نمک به دست می آید و طعم خاصی دارد. کافی است یکبار این نوشیدنی را امتحان کنید تا عاشق طعم و بافت بی نظیر آن شوید. اگر دوست دارید این نوشیدنی را در خانه تان امتحان کنید بدون شک راه سختی در پیش نخواهید داشت.
کافی است کمی آب جوش به چای تان اضافه کنید و سپس شیر را به آن اضافه نمایید. حالا باید مایعی که دارید را بجوشانید تا حجم آن کم شود. در نهایت می توانید کمی نمک و کره به آن اضافه کنید. برای افرادی که در نواحی کوهستانی زندگی می کنند این نوشیدنی یک گزینه ایده آل خواهد بود.
کیچیری
برای افرادی که عاشق طعم های قدیمی هستند و ترجیح می دهند غذاهای سنتی کشور تاجیکستان را امتحان کنند کیچیری بهترین انتخاب خواهد بود. کیچیری یکی از غذاهای خوشمزه و البته پرطرفداری است که در این کشور طبخ می شود و محبوبیت زیادی بین محلی ها دارد.
برای تهیه این غذای خوشمزه به مواد تشکیل دهنده ای همچون ماش، هویج، پیاز و روغن نیاز خواهید داشت. باید در ابتدا ماش و برنج را له کنید و در ادامه سایر مواد را بر اساس دستوری که سراشپزهای ماهر دارند اضافه نمایید. برای تهیه این غذای خوشمزه یک سس بی نظیر هم نیاز خواهید داشت که با ماست ترش، روغن و پیاز درست می شود.
:جاذبه های گردشگری تاجیکستان
:پارک رودکی
در این باغ (پارک رودکی) که بر سر در آن به خط سیریلیک، “باغ رودکی ” نگاشته شده، مجسمه این شاعر توانای فارسیگوی قرار دارد که نشان از اهمیت و توجه فراوان مردم دوستدار شعر و شاعری تاجیک است. رودکی شاعر بلندآوازه آغاز قرن چهارم هجری ایران بوده که زادگاهش در «پنج» از ” رودک ” “سمرقند ” بود و از همین رو به رودکی معروف گشته است. رودکی در اواسط قرن سوم هجری در این روستا متولد شد و در سال 329 در همین محل وفات یافت.
:بنای یادبود اسماعیل سلیمانی
اسماعیل سامانی بنیانگذار دودمان سامانیان بود. وی شهر بخارا را به پایتختی برگزید و به زبان و فرهنگ ادبیات فارسی دلبستگی بسیار داشت و رودکی سرودههایی در ستایش از وی دارد. در تاجیکستان اسماعیل سامانی را بنیانگذار تاجیکستان برمیشمارند و بنای یادبود اسماعیل سامانی در دوشنبه، از نمادهای این کشور است. مهمترین جایزهٔ علمی این کشور نیز به نام اسماعیل سامانی، برابر ۲ هزار دلار آمریکایی است.
همچنین بلندترین کوه تاجیکستان که تا پیش از فروپاشی شوروی قله کمونیسم نام داشت، پس از استقلال تاجیکستان به نام وی نامگذاری شده است.
:قلعه حصار
منطقه حصار که مهمترین اثر تاریخی آن “قلعه حصار ” متعلق به قرن 17 میلادی است، همهساله تعداد زیادی از بازدیدکنندگان و جهانگردان را در آغوش خود فرامیگیرد ازجمله در سال 2011 میلادی 1527 شهروند خارجی از این قلعه و دیگر اماکن تاریخی آن بازدید نمودند و 11 هزار از مردم تاجیکستان نیز برای بازدید به این شهرستان آمدند.
قلعه حصار در هفت کیلومتری سمت جنوب شهرک حصار واقعشده که نماد فرهنگ باستانی حدود 3 هزارساله مردم تاجیک و همزمان یکی از بناهای تاریخی آسیای مرکزی محسوب میشود. حصار در طول تاریخ خود نامهای گوناگونی داشته است. برخی از این اسامی عبارت بودند از «شومان»، «حصار شومان»، «حصار شادمان» و «حصار»؛ اما امروزه از این شهر تاریخی تنها شهرکی کوچک برجایمانده است که شامل یک دژ مرکزی است که در کنار آن دو مدرسه و یک رباط وجود دارد.
:آبشارگوسگارف
آبشار گوسگارف یکی از عجایب در دنیا است که یک طبیعت بکر و بینظیر را فراهم ساخته است. این آبشار به طور کلی یک پدیده شاهکار محسوب میشود که در قلب تاجیکستان قرار دارد. این آبشار به طور کلی در روستای وارزوب (Varzob Valley) دیده میشود و ارتفاع ان به 30 متر میرسد. در تابستان این آبشار بهترین مقطع گردشگری محسوب میشود.
نظر، تجربه و سوال خود را با ما در میان بگذارید
اینجا دیده می شوید!
با ثبت نظر، انتقادات و پیشنهادات خود، در انتخاب دیگران سهیم باشید